Wykonanie
Wyrafinowane w wyglądzie, ale niezwykle proste i expresowe domowe
ciasteczka. Nie mogą się nie udać. W wersji z
serem i
rodzynkami zrobiłam je dzisiaj pierwszy raz i zapragnęłam je takie robić jeszcze wielokrotnie. Podstawą jest
ciasto francuskie, które zawsze warto
mieć w lodówce.składniki:250 g
ciasta francuskiego na
maśle120 g
sera białegogarść
rodzynekjedno
jajko rozbełtane z niewielką ilością
wody1
cukier waniliowy (podwójna porcja)
cynamon ( 2 łyżeczki) wymieszany z grubym
cukrem (1,5 łyżeczki) do posypaniaprzygotowanie:piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
ciasto francuskie rozmrażamy i układamy na desce. robimy farsz:
ser,
cukier waniliowy oraz
rodzynki rozgniatamy za pomocą widelca. przygotowany farsz rozsmarowujemy na cieście francuskim, zwijamy w rulon, kroimy w cienkie plastry i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. z wierzchu smarujemy delikatnie rozbełtanym
jajkiem i posypujemy grubym
cukrem wymieszanym z
cynamonem. pieczemy ok. 20-max 25 minut.smacznego.